BM06-De Gulden Hopsack

14,95

SKU: BM06 Categorie:

Dit fraaie 17e eeuwse huis staat bekend onder de historische naam “de Gulden Hopsack”, die verwijst naar het beroep van de eerste eigenaar die op het terrein een bierbrouwerij had gevestigd. Het pand is destijds gebouwd op een leeg erf aan de Orthenstraat. Deze open plaats was ontstaan 1564 nadat de toenmalige eigenaar, de bierbrouwer Wouter van Uden hier alle bestaande bebouwing op dit perceel had laten slopen. In het jaar 1600 gaf Wouter Jansz. van Wiel, ook bierbrouwer van beroep, opdracht voor de bouw van het huis, waarvan de renaissance voorgevel uit 1619 dateert.
Inpandig zijn veel authentieke elementen bewaard gebleven en gerestaureerd in 1923 en 1970, zoals de fraaie, met ranken en vogels beschilderde balken op de verdieping. Het huis werd ook gebruikt voor de opslag van goederen, zoals nu nog binnen te zien is aan een hijsrad en in de voorgevel aan de grote deuren in het midden van de zolderverdieping.
Het pand is sinds 1970 in bezit van F. van Lanschot Bankiers, die het pand zorgvuldig liet restaureren en in de authentieke staat bewaart.


  • Home
  • Contact